Måndag den 31 augusti

Nu har jag infört stjärntavlan igen. Håller på att bli galen på de två yngsta som retas och bråkar med varandra hela tiden. Viggo är i trotsåldern, skriker och grinar så fort han inte får som han vill och Elias är i retstickeåldern. Retas otroligt mycket med Viggo som då skriker för fullt. 
Igår var en extremt jobbig dag och tillslut tjatar och gnäller man bara på dem, ingen rolig stämning.
Så när de somnade åkte jag till Maxi och köpte små klistermärksstjärnor och har gjort en lite tavla där de har varsin sida och där de får klistra sina stjärnor som belöning och man kan ta bort stjärnor om de bråkar eller tjafsar.
I morse när de vaknade berättade jag om stjärntavlan och Elias blev eld och lågor och var hur duktig som helst. Han retades inte ett dugg med Viggo på morgonen och hjälpte tom honom med att klä sig så att han också skulle få lite stjärnor.  

När de samlat tillräckligt många stjärnor så ska de få välja vilken aktivitet de vill göra, som badhuset, se på fotbollsmatch, gå på bio.

Viggo är lite för liten att förstå stjärntavlan för han bryr sig inte riktigt om man ”hotar” med att ta bort en stjärna, då gråter han nästan mer. Men trotsåldern går ändå att lirka sig igenom, värre är det när Elias retas med Viggo och liksom inte får stopp på det själv.

Nu ikväll var Elias och hans kompis på simskola för andra gången. De fick simma i stora bassängen, både på mage och rygg (med simdynor) och hoppa från pallen på det djupaste. Sen fick de prova och simma i lilla bassängen utan simdynor och det gick riktigt bra. De märkte ganska snabbt att de sjunker när de slutar med simtagen. Duktiga killar!Så här blev trappen med mina nyinköpta krukor. Elen är dragen i förrådet och vindskivorna är på plats men omålade.
Min mobilladdare har gått sönder så nu måste jag ladda mobilen genom datorn, hur jobbigt som helst för det går mycket långsammare och batteriet blir aldrig fullladdat. Nu funderar jag på att köpa en ny laddare eller en ny mobil. Emil köpte en ny mobil igår, supercool, och då märkte jag att min ett år gamla mobil är uråldrig.
Han köpte en Nokia med pekskärm och när man vänder mobilen stående eller liggande så följer skärmen med. Massa finesser på den som man säkert inte kommer att använda men som sagt cool.
   

Lördag den 29 augusti

Idag åkte vi till centrum för att låna böcker på biblioteket, handla hamburgare till alla som var här och byggde klart förrådet och trallen; Jeppe (eldragning), Danne (tak och trall) och Jerry (tittade på, fanns inte så mycket rörarbete att göra).
 
Vi hämtade även ut ett paket med böcker i centrum som jag beställt till Elias, 3 böcker som är för skolbarn. Viggo blev förstås helt vansinnig inne på Ica, som han alltid blir när man ska handla mat. Det är något med Viggo och mataffärer som inte går ihop.
När Viggo skrek för fullt inne på Ica så blev det inte bättre av att Elias visade paketet som vi hämtat ut. Elias visade noga att det stod Elias på paketet och att det minsann var nya böcker till honom. Inte det lättaste att få Viggo lugn och glad.

Vi mötte mormor och Lappen i centrum, de hade också ärende på biblioteket. Jag tycker verkligen att det är helt perfekt att det finns ett så bra bibliotek nära oss. Jag lånade lite barnböcker och lite böcker till mig själv. Har bestämt mig för att bl a läsa en bok på engelska så jag valde en lättläst bok eftersom jag varken pratat eller läst engelska på ett tag, det blev en ungdomsbok. Alltid en bra början.  

Imorse när jag dammsög bilarna så var självklart Elias och Viggo med och ville hjälpa till. De turades om att låtsas köra medan jag dammsög. När Viggo satt vid ratten så var han "mamma" och när Elias satt vid ratten så var han "Emil", inget bra betyg att vara pappa i vår familj =)

Äntligen fredag

I morse när jag gick med Elias till skolan så sa han att några andra barn sagt till honom att han är liten, men så säger Elias till mig: "Jag är ju inte liten, jag är bara kort". Så gulligt sagt. Eftersom Elias är tredje barnet och har samma anlag som Emil och Hanna så har jag hört den kommentaren förut. De har fått stå ut i 9 år i grundskolan med att höra att de är små. Så jag har varit beredd på att det ska komma, men Elias hade redan svaret klart, så förhoppningsvis tar han inte åt sig för mycket. Jag försökte i alla fall förklara att alla inte kan vara lika långa eller se likadana ut, alla ser olika ut.

Han tycker i alla fall om sin skola och stortrivs där med sina grabbar. Fröknarna verkar också väldigt bra.
Elias hade med sig en kompis hem efter skolan, de spelade fotboll, bandy, lekte med kaninen, spelade tv-spel (fotboll). Mycket sport där. När de skulle spela bandy ute så skulle jag vara snäll så jag drog fram gräsklipparen, tänkte att det skulle vara lättare att spela med kort gräs. Men det var inte så populärt, en mamma på plan med gräsklippare, men det gick bra ändå. Emil tog fram sina gamla skydd, benskydd, plock mm så då blev det nästan som en riktig match lagom tills att jag var klar med klippningen. 

Läste i tidningen nu ikväll om en mamma, Frida 24 år, som fått ensam vårdnad om sina två små barn och några timmar senare, när hon skulle hämta sin 2-åriga son hos pappan, så slog han ihjäl henne med en bultpistol. Så är misstankarna i alla fall.


Aftonbladet har gjort en undersökning (09-05-04) se länk: www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade

153 kvinnor har dödats av sina män under 2000-talet. De slogs ihjäl av en man de stått nära, älskat, litat på. Ungefär 17 gånger per år dödas kvinnor i sina hem.
Hemskt hur kan man göra så???

Lite tråkig läsning här i slutet men ni får ha en TREVLIG HELG!