Torsdag den 30 April

VALBORG!


Tack för alla kommentarer, alltid kul att läsa vad ni tycker och skriver.


Nu ikväll har vi ätit familjemiddag, lövbiff med dijon senap, Emils chilisås, klyftpotatis, bearnaisesås och sallad. Farmor kom över och åt med oss. Kul! Viggo lekte sedan doktor med farmor, som fick vara patient. Elias ritade en egen dator som han sedan satt och knappade på.

 

Idag har vi varit iväg till Ica Maxi också. I söndags lovade Lassie att Elias och Viggo skulle få varsin leksak om de sov hela veckan i sina sängar utan att komma in till oss på nätterna. Helt otroligt men båda barnen har sovit i sina sängar och vi har fått sova som kungar. Skön känsla att vakna och var pigg på en vardag. Det är bara att hoppas att det håller i sig, för nu har de fått varsin leksak. Elias valde lego och Viggo valde en Tamagotchi......hm! Vad han nu ska med den till. Men han ville verkligen ha den även om vi lockade med andra saker. Men den hade fina färger.


 
En trött Elias leker med sitt lego. En ännu tröttare Viggo har somnat i sin säng.

Ingen valborgseld blev det för oss men vi får satsa på det nästa år istället.

Valborgsmässaafton

Här kommer lite info om Valborgsmässoafton, så här dagen före...

Valborgsmässoafton
På kvällen på valborgsmässoafton hälsar vi våren välkommen genom att samlas kring valborgsmässobålen och sjunga vårvisor. Tal hålls till våren och skålar utbringas.

Valborg
Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon så småningom blev abbedissa.

Valborgsmässoeldar
Sederna kring Valborg är dels inhemska, dels av tyskt ursprung. Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången under våren. Omkring eldarna fördes oväsen - man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.

I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd. Valborgsmässoeldarna koncentrerades till Uppland och angränsande landskap dit de troligtvis införts av tyskar. Först på 1800-talet spred sig seden över landet. I västsverige är i stället påskeldar alltjämt vanliga.

Tradition som lever kvar
I Dala-Floda har man fortfarande en tradition med valborrar. Valborrar är utklädda personer som helst ska vara "fulare än trollen" och föra oväsen vid eldarna. Traditionen lever kvar från en tid då man trodde på häxor och troll som skulle skrämmas bort inför våren och sommaren.


Onsdag den 29 April

Vad trött jag är idag! Kroppen är verkligen inställd på kort arbetsvecka. Skönt att det är halv arbetsdag i morgon.


Idag på lunchen åkte jag ner till centrum. Köpte lite vin på systemet. Eftersom det nu är självplock så tog jag de viner jag känner till sen tidigare. Handlar inte vin så ofta och minnet är uruselt, men det blev JP rött och vitt och en flaska Rioja. Till Valborgs middag blir det i alla fall VIN.


Hann med ett besök på HM också innan lunchen var slut. Jag gick inte ens bort till barnavdelningen så då blev det inga barnkläder. BARA kläder till mig! LYX!


Nu har de två små lagt sig i sina sängar för att läsa. Ikväll är det egen sagoläsning, mamman orkar inte. Haha!
Får väl bli två sagor högläsning i morgon kväll istället.


Viggo väljer alltid böcker om bilar, typ sopbilen (som ikväll) eller om lastbilen som jobbar på ett bygge eller någon bok där man ser många olika verktyg. Elias vill alltid läsa legobeskrivningarna innan han somnar.
När man köper en kartong med lego, så kan man typ bygga en bil av det som är i kartongen, men på broschyren som följer med, visar de en hel stad med massor av grejer. Och de är dessa broschyrer han studerar varje kväll, och självklart önskar sig.